ELEKTRONİK DENETİM VE TEKNOLOJİK GELİŞMELER
6 Haziran 2023
Teknolojik gelişmelerle birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı da vergi denetimini kolaylaştırmak için elektronik belge ve kayıt oluşturulmasına ilişkin yasal düzenlemeler yapmaktadır.
Teknolojik gelişmelerle birlikte iş hayatının her alanında bilgisayar ve internetin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bu gelişmeler neticesinde Gelir İdaresi Başkanlığının vergi denetimini kolaylaştırmak için elektronik belge ve kayıt oluşturulmasına ilişkin yasal düzenlemeler yaptığı görülmektedir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunun mükerrer 257’nci maddesinde Maliye Bakanlığının, elektronik defter, belge ve kayıtlar için diğer defter, belge ve kayıtlara ilişkin usul ve esaslardan farklı usul ve esaslar belirlemeye yetkili olduğu belirtilmiştir.
Belirtilen yetkiye istinaden çıkartılan 1 Sıra No’lu e-Defter Genel Tebliğinde;
-Elektronik Kayıt: Elektronik ortamda tutulan ve elektronik defter ve belgeleri oluşturan, elektronik yöntemlerle erişimi ve işlenmesi mümkün olan en küçük bilgi ögesini ifade eder.
-Elektronik Defter: Şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanununa ve/veya Türk Ticaret Kanununa göre tutulması zorunlu olan defterlerde yer alması gereken bilgileri kapsayan elektronik kayıtlar bütününü ifade eder.
Gelir İdaresi Tarafında Belirlenen e-Defterde kullanılan standart, XBRL (eXtensible Business Reporting Language - Genişletilebilir İşletme Raporlama Dili) olarak adlandırılan ve Dünya’da gittikçe yaygın bir şekilde kullanılan finansal raporlama alanındaki en esnek dildir. e-Defter, VUK ve TTK çerçevesinde kâğıt ortamda tutulan defterlerle aynı hukuki sonuçları doğurmaktadır (Muhasebe ve Finansman Dergisi- Ocak/2019- Elektronik Vergi Denetimindeki Teknolojik Gelişmeler ve Tam Denetime Geçiş Adımları- İlker CALAYOĞLU) Mükellefler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olması şartıyla istedikleri yazılımı kullanabilmektedirler.