KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) Girişimci Destek Programı, ülkemizin stratejik öncelikleri doğrultusunda belirlenen sektörler öncelikli olmak üzere yeni kurulan işletmeleri destekleyerek sürdürülebilirliklerini sağlamak için uygulanan, özellikle genç girişimcilerin iş hayatına atılmasını teşvik etmek ve onlara ilk yıllarında maddi destek sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir programdır.
Girişimci Destek Programı kapsamında iş kurma desteği ve iş geliştirme desteği olmak üzere iki farklı destek bulunmaktadır. Her ikisinden de birlikte yararlanmak mümkündür. Desteklerden şahıs işletmeleri de tüzel kişiler de yararlanabilmekte olup, genç girişimcilere yönelik ekstra destekler içermektedir. Geri ödemesiz ve geri ödemeli destekler ile gençlerin iş kurma maliyetleri önemli ölçüde azalır.
Program kapsamında iş kurma desteği için sürekli, iş geliştirme desteği için İş Geliştirme Desteği Başvuru ve Değerlendirme Takvimi Formunda belirtilen dönemlerde başvuru yapılabilir.
A. İş Kurma Desteği
İş Kurma Desteğinde, yeni bir işletme kurmuş girişimcilere geri ödemesiz olarak kuruluş desteği ve personel giderleri desteği sağlanır.
1. Kuruluş Desteği
Gerçek Kişi Statüsündeki İşletmelere 10.000 TL: Eğer işletme bir şahıs işletmesi olarak kurulmuşsa, 10.000 TL geri ödemesiz destek sağlanır.
Sermaye Şirketlerine 20.000 TL: Eğer işletme bir sermaye şirketi (anonim, limited vb.) olarak kurulmuşsa, geri ödemesiz olarak 20.000 TL destek verilir.
Ek Destekler: Eğer girişimci aynı zamanda genç, kadın, engelli, gazi veya şehit yakını ise, ek olarak 10.000 TL daha geri ödemesiz destek alma hakkına sahiptir. Bu durumda, toplam destek miktarı şahıs işletmeleri için 20.000 TL’ye kadar çıkabilir.
2. Personel Giderleri Desteği
İş kurduktan sonra işletmenin sürekliliğini sağlamak adına girişimcinin istihdam ettiği personelin personel giderlerine yönelik geri ödemesiz destek verilir. Bu destek, işletmenin iş kurma aşamasından sonra ilk üç yıl boyunca uygulanır.
İşletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla iş kurma desteği başlangıç tarihinden itibaren 1 inci yıl birinci dönem, 2 nci yıl ikinci dönem ve 3 üncü yıl üçüncü dönem olmak üzere; işletmede çalışan personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her bir dönem için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyet tutarı kadar geri ödemesiz destek sağlanır.
B. İş Geliştirme Desteği
İş geliştirme desteği kapsamında yeni kurulmuş işletmelerin sürdürülebilirliklerini sağlamak amacıyla hazırladıkları projelerine geri ödemeli olarak personel giderleri desteği, makine-teçhizat ve kalıp giderleri desteği, yazılım giderleri desteği ve hizmet alımı giderleri desteği sağlanır. Bu destek geri ödemelidir.
İş Geliştirme Desteği kapsamında yapılacak geri ödemeler; proje süresinin bitiş tarihinden sonra 6 ayı ödemesiz olmak üzere, üçer aylık dönemler halinde 4 eşit taksitte yapılır. İlk taksitin geri ödeme tarihi, proje süresinin bitiş tarihinden sonraki 6 aylık süreyi takip eden ilk iş günüdür. Geri ödemeler zamanında ödendiği takdirde faiz ve komisyon uygulanmaz.
Geri Ödemeli Destek Tutarı: İşletmeler, personel giderleri desteği, makine-teçhizat ve kalıp giderleri desteği, yazılım giderleri desteği ve hizmet alımı giderleri desteği kapsamında toplamda 1.500.000 TL’ye kadar destek alabilirler. Eğer girişimci genç, kadın, engelli, gazi ya da şehit yakını ise, bu limite 150.000 TL daha eklenir. Bir işletmenin İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteğinin ikisinden de yararlanması durumunda işletmeye ödenen destek tutarı 2.000.000.-TL’yi geçemez.
4. Destekten Yararlanma Şartları
1) işletmenin Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması ve sistemde kayıtlı, işletme beyanının güncel ve aktif durumda olması gerekir. Sisteme kayıt, KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.
2) Girişimci, İş Kurma Desteğine başvuru yapmadan önce geleneksel girişimci eğitimini; İş Geliştirme Desteğine başvuru yapmadan önce ileri girişimci eğitimini tamamlamış olmalıdır. Eğitim videoları e-devlet üzerinden izleniyor.
3) Girişimcinin destek programı başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı en az %50 olmalıdır. Destek programı süresinde girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşemez.
4) İşletme; iş kurma desteğine kuruluş tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, iş geliştirme desteğine kuruluş tarihinden itibaren üç yıl içerisinde başvuru yapabilir.
5) İş kurma desteğine, KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler başvurabilir. İşletmenin, iş geliştirme desteğine başvuru yapabilmesi için, NACE Rev. 2’ye göre; Kısım C-İmalat, Bölüm 61-Telekomünikasyon, Bölüm 62-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, Bölüm 63-Bilgi hizmet faaliyetleri veya 72-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde faaliyet göstermesi gerekir.
6) İş kurma desteğine başvuru yapılabilmesi için; girişimcinin, işletmesinin kuruluş tarihinden üç yıl öncesinden destek programına başvurduğu tarihe kadar, başvuruda bulunduğu işletme dışında;
- gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması,
- tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %25 ve üzeri ortaklığının/sahipliğinin bulunmaması gereklidir.
7) Girişimci işletmeyi münferiden temsile yetkili olmalıdır.